6. Balloch/Loch Lomond, Glasgow, Ayr Beach, Culzean Castle, Bowness/Lake District NP (7 - 13 aug)

12 augustus 2024 - Mere Brow, Verenigd Koninkrijk

Hallo allemaal,

toen ik afgelopen woensdag uit Glencoe vertrok was het ronduit herfstig: koud, wind, regen. En afgelopen weekend was het in het Noordwesten van Engeland zomers weer en vanmiddag klaarde het ook weer op. Dat herfstige weer past overigens wel bij Schotland. Prachtige ruige natuur. Het was zo druk langs de route van Glencoe naar Balloch dat alle parkeerhavens weer vol stonden, dus weinig mogelijkheden om foto's te maken, maar dat lukte wel met enige moeite bij de enorme Falls of Falloch. Heb ik ook een filmpje van. In Balloch mooie gratis plek op een parkeerplaats aan de rivier Leven gevonden. Die rivier mondt bij Balloch uit in Loch Lomond. Dat is het grootste meer van Schotland. Rond halverwege de middag werd het droog en heb ik nog een paar uur langs het meer en Balloch Castle kunnen lopen. Het kasteel is gesloten en mag wel een opknapbeurt gebruiken. Van een afstand ziet het er prachtig uit. Overnachten op de parkeerplaats wordt gedoogd en ik heb heerlijk rustig geslapen.

De volgende dag stond Glasgow op het programma. Ik had daar niet zulke hoge verwachtingen van vanwege het industriële verleden, maar het viel erg mee. Ik vond met name de vele muurschilderingen erg mooi. De Glasgow Cathedral heeft de Reformatie overleefd door zichzelf protestants te verklaren, waardoor het een zeldzaam voorbeeld is van een 13e eeuwse kerk. Achter de kerk ligt een heuvel met daarop de Necropolis, waar de rijken van Glasgow werden begraven. Van daaruit heb je uitzicht over de enorme kathedraal en een deel van de stad. Daarboven rook het overigens niet al te fris. Toch nog wat industrie in de stad kennelijk. Op zoek naar een batterij voor mijn horloge, liep ik - ongepland - door het centrum en daar staan ook nog wel wat aardige gebouwen naast de gebruikelijke grote-steden-winkelpromenades. Dwars door datzelfde centrum, maar nu met Miep, naar het modern ogende Riverside Museum aan de rivier Clyde gereden. Precies vóór de regen binnen. Het museum bevat allerlei vormen van vervoer en de sociale impact daarvan op de stad. Veel oude auto's, motoren, trams, locomotieven, kinderwagens, de ondergrondse metro, etc. Ook de eerste camper (VW busje) gespot. Gratis, grappig en leerzaam.

In de file vertrokken uit Glasgow op weg naar Blackstone Farm, een half uur landinwaarts vanaf Ayr Beach aan de westkust van Schotland. Op die farm fokken ze Clydesdale paarden, het ras dat model stond voor The Kelpies. Oorspronkelijk trekpaarden: zij trokken de schuiten met allerhande goederen vanaf de oever door het kanaal. Grote zware paarden dus. Ze zijn tegenwoordig niet meer nodig voor het oorspronkelijke doel, maar er zijn nog stallen die ze fokken op om te rijden. Die heb ik gevonden en de strandrit op vrijdag 9 augustus van 7 tot 9 uur paste binnen mijn reisschema. Het had niet zo vroeg gehoeven van mij, maar dan is het nog rustig op het strand en dat klopte ook. Ik had ook aan het strand zelf kunnen overnachten, maar er stond wel heel veel wind en de reviews waren niet heel erg lovend. Dus 'gratis' overnacht op de parkeerplaats van de farm naast de paarden. De tractor met de paarden vertrok nog eerder dan ik (ik stond al om half 5 op!). We waren maar met zijn vieren inclusief de begeleidster. Het waaide nog steeds heel hard, maar gelukkig bijna droog en de zon kwam door. Nu stampten de edele dieren zo hard in het zeewater dat we nog aardig nat zijn geworden. We hebben het strand 3 keer op en neer gereden en dat ging af en toe heel hard, waarbij we ook de rivier - die uitmondt in zee - zijn overgestoken. Een oude toren staat op het puntje van de klif. De begeleidster heeft de nodige foto's en filmpjes gemaakt, maar die moet ik nog krijgen. Gelukkig heb ik wat foto's laten maken met mijn eigen toestel en zelf nog een filmpje gemaakt.

Na dit avontuur dus nog een hele dag vóór mij. Die had ik al ingepland met een bezoek aan Culzean Castle, inclusief park, niet ver van Ayr Beach. Het ligt aan zee op een hoge klif en met helder weer kan je vanaf het kasteel zelfs Noord-Ierland zien.  De 'transitie' van wat oorspronkelijk een bouwvallig torenhuis was,  begon in 1777 en heeft 20 jaar geduurd. Het resultaat is een prachtig groot landhuis met allerlei andere gebouwen erom heen en - evenals Balmoral - beschikt het over een 'walled garden', bestaande uit 2 delen: een siertuin (de bloemen worden gebruikt om het huis op te sieren) en een moestuin. Daarnaast een groot park met een herten- en lamapark en een zwanenvijver waar het monster van Loch Ness te gast was. In 1945 is het kasteel door de laatste eigenaar (afkomstig van de Kennedie-clan; geen familie van) aan de staat overgedragen. Ik heb er 4 uren rond gelopen en was net op tijd voor de bui binnen.

Dat was de laatste stop in Schotland. Inmiddels ben ik in het Noordwesten van Engeland aangekomen, in het Lake District NP. Dus nog meer meren. Twee mooie wandelingen van ongeveer 6 km gemaakt, één vanuit Glenridding met uitzicht op het meer dat Ullswater heet. Behoorlijk klim, maar je kunt het nog veel gekker maken hier. Een deel van de wandelpaden gaat dwars door schapenland. De ander heb ik vanmiddag in de buurt van een oude klossenfabriek gemaakt (Stott Park Bobbin Mill; bobbin = klos). Die fabriek is te bezoeken, maar niet op maandag en dinsdag. Niet erg, want veel info was buiten. Die klossen werden gebruikt in de textielfabrieken in deze regio. Het gaat om klossen voor het garen op grote weefmachines. De fabriek was de laatste (van de in totaal 70) die sloot in 1971. Het water voor de fabriek werd gehaald uit een hoger gelegen meer (High Dam). Het afvalwater van de fabriek werd afgevoerd naar het Windermere. De wandeling ging rond de High Dam.

De wegen zijn dramatisch smal. Het valt  mij nog mee dat de spiegel er nog op zit. Muurtjes langs de zijkanten, dus je kunt ook niet al te dicht langs de rand.  Gisteren heb ik doorgebracht in Bowness aan het Windermere meer, het grootste van Engeland. Het is natuurlijk vakantie, weekend, mooi weer én kermis in het kleine dorp. Tsja, alles stond vol met geparkeerde auto's en rijdende auto's op zoek naar een parkeerplaats en je kon over de koppen lopen. De camperplaats van de Engelse Camping- en Caravanclub (waarvan ik lid ben) stond heel vol. Wel met hele grote plaatsen. Kunnen minstens 2 campers staan. Ik ben het dorp ingelopen en heb wat foto's gemaakt van typische Victoriaanse huisjes, een snoepwinkel (met NL drop) en de St. Martin's kerk (15e eeuw).

Vanmorgen op weg naar het zuiden nog langs Blackwell gereden, volgens de reisgids een van de mooiste huizen van Engeland van begin 20e eeuw. Een vakantiehuis van een welgestelde familie die geld had om het door een beroemde architect/kunstenaar (Mackay Hugh Baillie Scott) te laten ontwerpen en inrichten. De man had wel smaak: hij gebruikte Delftsblauwe tegels voor de open haard. Het huis heeft tijdens de oorlog ook nog gefungeerd als meisjesschool en kennelijk beviel dat zo goed dat het na de oorlog ook nog jaren is gebleven.

Vanavond een lekkere fish-and-chips gegeten in een restaurant waar je 's nachts op de parkeerplaats gratis mag overnachten. Kijk: dat is nog eens een win-win-situatie. Het wordt trouwens steeds moeilijker om plaatsen op een campings of camperplaats te vinden. Het is overal overvol. Morgen naar Liverpool om mij te verdiepen in de geschiedenis van de Beatles.

Groeten Annemiek

1. Truus:
    13 augustus 2024
    Annemiek wij krijgen ' wel waar voor ons geld '' wat een belevenissen en avontuur"
    Die jij goed!
  2. Hanny:
    13 augustus 2024
    Ik ga zeker een keer in de zomer naar Schotland, en niet alleen voor de NL drop in de buurt en het - momenteel - aanlokkelijke weer (snikheet zonder 'n zuchtje wind op de UH). Lijkt me heel interessant. Ben benieuwd naar je volgende plaatjes.
  3. Annemarie:
    14 augustus 2024
    Gezellig verhaal en mooie foto’s.
  4. Albert Stoep:
    15 augustus 2024
    Weer prachtig. Als de camperplaatsen vol komen te staan zul je toch met rugzak en tentje aan de wandel moeten gaan. Wat die smalle wegen met hoge hagen betreft, toen ik er was bestond er nog geen maximum snelheid, bij elke bocht 7 kleuren. Goede reis verder.