27. Coulon, Blois, Arras (of Atrecht), Hoeksche Waard en slot (9 t/m 13 maart 2026)
14 maart 2026 - Nieuwerbrug aan Den Rijn, Nederland
Hallo allemaal,
de allerlaatste blog van deze dubbele reis van 6,5 maand. De langste, die ik tot nu heb gemaakt. Na 14.200 km zijn Miep en ik weer geland in Nederland. Helaas begeleid door veel regen en wind, maar dat wordt vast beter. Weer even wennen, maar dat gaat snel. De laatste 5 dagen van de terugreis door Noord-Frankrijk, België en Nederland, deels via toeristische routes, waren ook weer de moeite waard. Na Castets wederom een leuke camperplaats bij een rivier in het piepkleine Coulon, in de buurt van het grotere Niort. Het is altijd fijn om na een eind rijden een wandeling te kunnen maken, dus dat heb ik in de (lichte) regen gedaan langs de rivier die door het dorpje stroomt. Huisjes langs de rivier, kerk en plein waren het maken van foto's waard.
De rit van 250 km naar Blois aan de Loire heb ik helemaal via de toeristische route gedaan. Gelukkig wel deels op behoorlijke provinciale wegen. Langs de route een paar keer gestopt om foto's te maken van de pittoreske franse dorpjes, die bijna uitgestorven lijken te zijn. In Blois een prachtige plek gevonden achter de camper van een engels koppel pal langs de Loire, ongeveer 2 km van het centrum. Het zijn geen officiële camperplaatsen, maar je mag er in het laagseizoen overnachten. In een paar uur veel van de mooie gebouwen van Blois bekeken. Wat een prachtige stad weer met indrukwekkende kerken en gebouwen en (publieke) tuinen met mooie uitzichten over de Loire. Ik was net niet op tijd terug bij de camper vóór de eerste harde bui losbarstte. Maar ach, genoeg droge kleding bij mij. Het bleef regenen en waaien, dus het was (wederom) een onstuimig nachtje.
Tot halverwege de volgende dag bleef het behoorlijk regenen, maar in Arras (of Atrecht) was het na 375 km (via Parijs!) weer droog en kon ik die plaats bekijken. Een enorme kathedraal en 2 nog grotere pleinen, die erg op elkaar lijken, alleen op de ene staan auto's en de andere niet. Het type huizen die om de pleinen staan, zien er hetzelfde uit. Met mooie gevels. En aan het Place des Héros (zonder de auto's) staat het stadhuis met het Belfort van Atrecht, de 75 meter hoge klokkentoren (16e eeuw). Na de eerste wereldoorlog zijn de kathedraal en het stadhuis incl. de klokkentoren grotendeels herbouwd en waren in 1932 klaar.
Via een bedrijf dat gastanks inbouwt in Eeklo/België om informatie in te winnen, terecht gekomen in de Hoeksche Waard. Wederom een mooie plek aan het water en bij een restaurant, waar ik met vrienden die in de buurt wonen lekker heb gegeten. De laatste nacht en dat heb ik geweten! Regen, wind, hangjeugd met harde muziek, het alarm van de camper achter mij dat 2 keer afging (waarschijnlijk per ongeluk) en om 7 uur kwamen er vuilniswagens langs. Dat alles komt niet ten goede aan de nachtrust. Vannacht heerlijk geslapen ;-). Voor een tweede advies naar een bedrijf in Berkel en Rodenrijs en toen naar huis.
Wat een reis! Met Miep dus ruim 14.000 km en met Evi (de elektrische fiets, die het hard te verduren heeft gehad achter op de fietsendrager, maar die ik niet had willen missen!) ruim 1600 km en vele wandelkilometers. Prachtige reis, maar helaas ook veel afval gezien. Van de zwerfhonden, met name in Griekenland, ben ik ook geen fan. Het zwemmen in zee en het paardrijden had ik graag meer gedaan, maar dat komt de volgende keer wel weer.
De komende maanden genieten van de lente in Nederland en alle klussen doen, die mij te wachten staan. En wellicht zien wij elkaar op korte of langere termijn. Ik weet nog niet wanneer ik weer vertrek, maar uiteraard blijf ik bloggen. Op mijn reislijstje staat in ieder geval nog Ierland (via Zuid-Engeland) in het late voorjaar of vroege najaar. En natuurlijk vertrek ik in het late najaar weer naar het zuiden.
Dank voor jullie 'aanwezigheid' en tot ziens!
Groeten Annemiek

Dank voor je verhalen en foto’s.