14. Terugreis met o.a. Orleans en Amiens (4 - 11 maart 2025)

10 maart 2025 - Gavere, België

Hallo allemaal,

Met een fietstochtje langs de Schelde in midden België (Gavere, iets ten zuiden van Gent) sluit ik deze reis af. Morgen en overmorgen bezoek ik nog een vriendin en sluit ik mijn familie in de armen. Ik heb geweldig mooi weer gehad sinds ik Spanje een week geleden verliet. Daar begon het net te regenen en het ging daarna behoorlijk tekeer begreep ik. Dat is maar goed ook, want het land komt veel water tekort.

Afgelopen week mooie camperplaatsen en leuke omgeving voor fiets- en wandelactiviteiten en dat is lekker als je 200 tot 300 km op een dag hebt gereden. Leuke lunch plekjes ook. In Sully-sur-Loire aan De Loire gestaan en het imposante kasteel bezocht, waar Jeanne d'Arc een tijdje gevangen is gehouden. Orleans en omgeving is helemaal doordrenkt van deze heldin, die in haar tienerjaren verantwoordelijk was voor de bevrijding van onder andere Orleans van de Engelsen. De Engelsen en Fransen waren verwikkeld in de 100-jarige oorlog. Helaas viel Jeanne in handen van de Engelsen en werd ze op 19 jarige leeftijd levend verbrand. Dat was in 1431. En nog altijd wordt zij ieder jaar herdacht en zijn er vele standbeelden van haar opgericht. In de 19e eeuw zijn er zelfs 10 gebrandschilderde ramen in de kathedraal opgenomen, die het verhaal van de 'Maagd van Orleans' vertellen.

In het natuurpark Le Perche (Normandië) heb ik zelfs nog een ritje op het gelijknamige paardenras gemaakt. Dit ras (Percheron) wordt in deze regio gefokt. Helaas was het bezoekerscentrum met meer informatie hierover gesloten, maar het zijn van origine trekpaarden, dus stevig. Je hebt ze in het wit en het zwart en in mindere mate in het grijs. Ik heb een buitenrit gemaakt met een groepje dames. Ik op een Perche (had ik ook om gevraagd) en zij op wat 'wendbaardere' paarden. Het was hard werken, maar wel leuk. Door het dorp en het bos boven op een heuvel. Erg drassig. Het had veel geregend de afgelopen periode, maar nu niet!

In het gebied ook een stuk van een Voie Verte gefietst. Dat is net zoals bij de Spaanse Via Verde een oude spoorlijn die is getransformeerd in een fiets-/wandelpad. Met oude stationsgebouwtjes en spoorbruggen. Ik had helemaal naar Alencon kunnen fietsen. Dat is 65 km enkele reis, maar ik heb het gehouden bij 2 x 13,5 km. Verder het wel geopende park bij het bezoekerscentrum (gevestigd in een kasteeltje) rondgewandeld en wat dorpjes bekeken. Heel pittoresk, maar dat zijn al die Franse dorpjes eigenlijk wel.

Amiens is ook de moeite waard. Net zoals Orleans goed met de fiets vanaf de camperplaats te bereiken. In Orleans langs de Loire en in Amiens langs de Somme. Amiens heeft een kathedraal die ook de Notre Dame heet en nog groter is dan die van Parijs! Orleans heeft trouwens ook een giga kathedraal. Ik dacht dat het gisteren heel druk zou zijn, want het was zondag en mooi weer, maar Amiens was heel rustig. Heerlijk. Ik moest wel een uur wachten voor ik de 114 meter hoge kerktoren kon beklimmen. Ik had nog het voornemen om het museum van Jules Verne te bezoeken, maar daar had ik te weinig tijd voor. Jules Verne heeft lange tijd in Amiens gewoond en gewerkt. Hij is er ook overleden in 1905. Eerst maar eens zijn beroemde boek ' In 80 dagen rond de wereld' lezen. Daarna kom ik terug voor zijn museum en het (vaste) circus dat naar hem is vernoemd.

Mijn inspiratie is op en het is tijd om naar huis te gaan. Ik heb er zo'n 8.700 km en bijna 4 maanden op zitten. Er is een hoop te regelen thuis. Dank voor jullie gezelschap en waarschijnlijk tot over 2 maanden voor een wat kortere reis naar Zweden.

Hartelijke groeten, Annemiek

1. Jolanda:
    10 maart 2025
    Welkom thuis Annemiek! Wat heb je veel meegemaakt. Ik heb weer genoten van je verhalen!
  2. Nienke:
    Ha Annemiek,
    Goede reis naaar huis. We hebben nog wel contact.
    Groet, Nienke
  3. Ghislaine:
    10 maart 2025
    Thuis is ook weer lekker. Iig een mooie, gedenkwaardige reis.
    Ik kijk uit naar ons etentje met asperges 😉
  4. Mieke:
    10 maart 2025
    Leuk om je binnenkort weer te zien.
    Goede reis. Xx
  5. Truus:
    Kom goed thuis Annemiek.
    Het is in Holland ook goed toeven ....
  6. Ronald:
    10 maart 2025
    Dank je wel dat we weer met je mee konden genieten van deze reis en er zelfs een stukje in levenden lijve van mee mochten maken. Wel thuis en tot snel!
  7. Gre:
    10 maart 2025
    Bedankt voor het meereizen.
    Het was weer mooi.
  8. Annemarie:
    11 maart 2025
    Welkom terug op de Utrechtse Heuvelrug.
    Was leuk je weer te volgen met verhalen en foto’s.
  9. Jules:
    11 maart 2025
    Bedankt voor je verslagen, het was weer fijn om te lezen