6. Rondje Lefkas, NP Kotychi - Strofylia, Kastro, Olympia (1 t/m 6 oktober 2025)
6 oktober 2025 - Olympia, Griekenland
Hallo allen,
vanuit de bakermat van de Griekse oudheid, Olympia, blog nummer 6. Het was heel slecht weer vanochtend, maar het klaart weer aardig op. Vanwege de slechte voorspellingen voor de hele dag (met een weeralert) heb ik gisterenmiddag al de archeologische site van het oude Olympische dorp bekeken en vanmorgen het museum. Dus nu alle tijd om jullie weer deelgenoot te maken van mijn avonturen.
Om te beginnen met het rondje rond het Ionische eiland Lefkas (in het Grieks Lefkada). Ik had geen zin om met de fiets naar de plaats Lefkas te gaan, want dan zie je nog niets van het eiland. Ik heb de toeristische route gekozen die zich om de berg Stravotá (1158 meter hoog) slingert. Die route loopt langs mooie stranden en kliffen, hele nauwe straatjes en veel stijgen en dalen en haarspeldbochten en is zo'n 100 km lang. Op ongeveer 3/4 had ik een camping op het oog, maar daar ben ik nooit gekomen. Ik strandde in een dorpje en kon bijna geen kant meer op. Maar gelukkig lukte het toch om te keren en kon ik met moeite er weer uitkomen. Ik heb dus een andere camping uitgezocht, die makkelijker bereikbaar was. Die lag aan een baai met aan de overkant een grot. Volgens de eigenaresse van de camping kon je daar nog wel wat zien aan visjes e.d., dus snorkelend ernaar toe gezwommen, maar dat was nog een heel eind. Ik heb het gehaald en het was de moeite waard. De grot was erg ondiep met zelfs een kapelletje op het droge achterste deel ervan. Voor de grot en langs de zijkanten van de baai zag ik vissen en zelfs wat geel gekleurd koraal.
Op mijn weg terug naar het vasteland heb ik het Fort Santa Maura (in het grieks: Agia Mavra) bezocht dat net over de vaste brug bij het verlaten van Lefkas ligt. Het laatste eindje over het water gaat over een pontje. Ik denk dat de brug bij een of ander noodweer is beschadigd en dat die pont een tijdelijke oplossing is. Dat fort is in 1300 gebouwd om het eiland tegen indringers te beschermen; daarna hebben Venetianen, Fransen en Engelsen er nog gebruik van gemaakt. Pas sinds het einde van WO II heeft het fort geen militaire functie meer. Verder naar het zuiden via Patras en de prachtige Rio-Antirrio brug (het lijken 4 zeilen op een rij) over de Golf van Korinthe naar het grootste schiereiland van Griekenland, de Pelopponesos. De hele route veel groen, maar in de buurt van Patras, ook een groot gebied verbrand, inclusief een aantal huizen.
Daar ben ik neergestreken op een camping in de buurt van het Nationaal Park Kotychi-Strofylia, vooral bekend van parasoldennen en wetlands/lagunes, waar veel (bedreigde) vogelsoorten zich thuis voelen, waaronder flamingo's. Zie ook het filmpje van de foeragerende witte reiger. Helaas was het bezoekerscentrum gesloten, maar met behulp van Komoot heb ik een mooie fietsroute van 45 km gefietst nadat het weer zich enigzins had hersteld. Onderweg naar de camping kwam ik er met Miep ook al even doorheen. Heel jammer dat er in of direct in de omgeving van het park ook heel veel plastic kassen zijn, vergelijkbaar met Spanje, zij het dat het plastic er hier wat steviger uitziet. Dat neemt niet weg dat er ook hier veel zwerfafval is en er afval gedumpt wordt . Als ik hier zou wonen, zou ik opruimacties organiseren. En ik moet iets verzinnen voor die (zwerf-)honden. Ik denk dat ik hondenbrokjes ga kopen en die naar ze toegooi om hun aandacht van mijn enkels af te leiden. Tijdens de fietstocht nog vossen en (wilde) koeien gezien.
Onderweg naar Olympia het Kasteel van Chlemoútsi in Kastro bekeken. Dat ligt op een hoogte van 226 meter dus prachtig uitzicht over de omgeving, waaronder de Ionische eilanden (Zakynthos, Kefalonia, Ithaka en Lefkas). Het is gebouwd tussen 1220 en 1223 en is een Frankisch fort. Nu zegt dat niet veel, want alles wat uit West-Europa kwam, werd als 'Frankisch' aangeduid. Het fort kent 2 ommuringen en heeft een aantal gerenoveerde ruimten die als museum dienen. Het ligt er in ieder geval erg mooi en ook de Byzantijns/Grieks-orthodoxe kerk van Kastro is fotogeniek. Na het kasteel doorgereden naar Olympia dat op een uurtje rijden naar het zuiden wat meer in het binnenland ligt. Het plaatsje zelf stelt niet veel voor: één winkelstraat en veel restaurantjes, maar het gaat natuurlijk om de locatie van de allereerste Olympische Spelen in 776 vóór Chr.
Mijn voornemen was om de archeologische site morgen te bekijken (vandaag veel regen voorspeld), maar aangezien de verwachtingen voor morgen ook niet zo florissant zijn, ben ik gisteren na aankomst er toch maar vast gaan kijken. Het is tot 19 uur 's avonds open en het voordeel is dat het eind middag wat rustiger is. Bovendien ziet alles er met een blauwe lucht toch beter uit dan met een grijze. Ik heb de site al eerder bezocht, namelijk in 1981! Samen met mijn zus en ik heb al die tijd een engelstalige gids over Olympia bewaard. Die gids zelf dateert uit 1971. Aangezien er niet veel verandert op zo'n site, heb ik het meegenomen en er veel plezier van gehad. Gisteren op de site en vanmorgen in het museum. Wie wat bewaart, heeft wat ;-) Ik herinner mij maar weinig van het bezoek in 1981. Veel is niet bewaard gebleven, maar in combinatie met informatie uit de gids en het museum waar veel beelden te zien zijn, die zo goed mogelijk zijn gerestaureerd (puzzelen!), kun je je er toch wel wat bij voorstellen. Ik heb inmiddels uit de boeken, die ik meegenomen heb over de klassieke oudheid, veel mythen, legenden en feiten tot mij genomen en dat helpt wel. Een aantal kan ik terugleiden naar de beelden in het museum. Overigens waren de Romeinen fan van de Grieken. Ze adopteerden zelfs de Griekse goden, maar gaven ze dan wel weer Romeinse namen. Ik heb een filmpje gemaakt op de site. Bij de foto's zal ik (vandaag of morgen) nog bijschriften zetten, zodat het niet alleen maar een hoop stenen is. Het museum was voor een deel afgesloten vanwege waterschade als gevolg van de hevige regenval. Ze zijn dus nog niet helemaal voorbereid op de klimaatverandering.
Inmiddels giet en onweert het hier weer. Na morgen schijnt de zon weer met aangename temperaturen (rond 23 graden). Hopelijk klopt die voorspelling. Geniet van de foto's en filmpjes.
Groeten Annemiek

Geniet het!